Przepis wzięty z worda: Korzenne muffiny jabłkowe by sd_silver
Składniki:
suche:
2 szklanki maki pszennej 1850
1/2 szklanki fruktozy (dałam 3/4)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 goździki zmielone lub utłuczone w moździerzu
2 kulki ziela angielskiego zmielone lub utłuczone w moździerzu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
lub zamiast powyższych 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
Nie dodałam przyprawy do piernika,tylko cynamon
mokre:
2 białka
1 szklanka mleka
2 jabłka
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W dwóch osobny miskach wymieszać suche i mokre składniki. Połączyć obie masy, dodać jabłka pokrojone w kostkę. Przełożyć do wyłożonych papierem foremek. Piec około 20-25 min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są w środku suche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz