Przepis na kurczaka na parze wzięłam stąd:
Składniki:
Pierś kurczaka, bazylia, oregano, curry, czosnek granulowany bądź normalny, sól, odrobina pieprzu, papryka słodka lub ostra (wedle uznania).
Jak przyrządzić?
Zanim przystąpisz do przyprawiania, możesz rozbić nieco piersi kurczaka. Nacieram filety wszystkimi przyprawami.Najpierw posoliłam kurczaka, potem natarłam przyprawami (w tej przyprawie także była sól). Tak przyprawiony drób pozostawiam na jakieś 2 godziny, aby przeszedł ich smakiem. Nie musicie tego robić, ja wolę czuć wyraźny smak przypraw. Szykujemy sprzęt do gotowania na parze i układamy w nim piersi z kurczaka. Gotowanie to trwa naprawdę chwilę, bo kurczak szybko się ścina, około 10-15 min. Po jakichś 7 minutach przewróciłam kurczaka na drugą stronę. Po zakończeniu gotowania kurczak jest wspaniale soczysty i kruchy.
Brokuły:
podzielić na różyczki, zamoczyć w osolonej wodzie na jakieś 20 minut. Potem wyciągnąć, ugotować na parze z max 10 minut. Przełożyć do żaroodpornego naczynia - warstwa brokułów, warstwa zotarelki, brokułów, zotarelki. Do piekarnika aż do roztopienia sera.
Potrawka z pieczarek- przepis wzięty stąd:
Składniki - 1 średniej wielkości cebula, kostka rosołowa, pieczarki, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz według uznania.
Sposób przyrządzenia - Pokrój cebulę w plasterki i wyłóż na patelni teflonowej. W niewielkiej ilości wody rozpuść kostkę rosołową (najlepiej drobiową) i ugotuj w niej cebulę. Pokrój pieczarki szersze plasterki i dodaj je do cebuli w momencie, kiedy woda praktycznie całkowicie wyparuje. Kiedy pieczarki już staną się miękkie, połącz je z czosnkiem i drobno posiekaną natką pietruszki. Całość dopraw sola i pieprzem. Potrawkę podawaj do różnego rodzaju mięsa na ciepło.Nie czekałam aż woda wyparuje - wlałam szklankę wody, dałam pół kostki, wrzuciłam cebulę, 2-3 minuty potem dodałam pieczarki, posypałam pietruszką suszoną, dodałam pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz