17.08.2011

Chleb jogurtowy zgodny z dietą Montignac (*****)

Przepis wzięłam stąd. Chlebek jest bardzo smaczny, ale trzeba dodać więcej soli.
Składniki:
    6 szklanek mąki pszennej 2000 (ja użyłam mąki pszennej razowej 1850)
    500 g jogurtu naturalnego najlepiej 1,5%
    40 g drożdży świeżych
    ½ szklanki mleka 1,5%
    1 łyżeczka fruktozy
    1½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Robimy zaczyn:  do 1 szklanki mąki dodajemy rozkruszone drożdże, fruktozę i zalewamy to mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zaczyn podwoi objętość. Następnie dodajemy resztę składników: sól, pozostałe 5 szklanek mąki oraz jogurt. Mieszamy wszystko tak aby wyszło gęste ale lepiące się ciasto. Początkowo może się wydawać że w cieście jest za mało mokrego, ale powoli w końcu da się ładnie zarobić. Jeśli jednak macie duże trudności z zarobieniem go i uczucie, że jest za suche można dolać trochę mleka. Ciasto wyrabiamy parę minut . Następnie miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je do przygotowanej formy (ja od razu przełożyłam ciasto do formy, w której wyrastało pod przykryciem w cieple).  Przed pieczeniem warto posmarować wierzch chleba wodą aby uzyskać wspaniale rumianą i chrupiącą skórkę. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy formę z ciastem. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 45 minut. Po upieczeniu czekamy aż chleb wystygnie – można go wtedy pokroić na kromki i zamrozić. Jeśli chcemy zjeść kromkę chleba na śniadanie wystarczy odmrozić w mikrofalówce (metoda szybsza) lub na wolnym powietrzu. Idealnie smakuje z niskosłodzonym dżemem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz