8.08.2011

Pikantna 'zupa' chińska (**)

Zmodyfikowałam przepis poniżej:

PIKANTNA ZUPA CHIŃSKA by Javona

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka - posolić, podsmażyć na oleju aż się zarumieni, dopiero przełożyć do garnka, zagotować. Resztę zrobić jak w przepisie
średniej wielkości kapusta pekińska - przy podsmażaniu posolić i polać sosem sojowym
pęczek włoszczyzny,
kilka grzybów mun (ewentualnie pieczarek lub innych suszonych grzybków) - pieczarki udusić we własnej wodzie (nie gotować), posolić
oliwa,
sos sojowy (niekoniecznie),
przyprawy (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, ziele angielskie, liść laurowy, imbir);

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i kroimy na wąskie paseczki. Wkładamy do większego garnka i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy około 15 minut. W tym czasie czyścimy i kroimy włoszczyznę na około 4 - 5 cm długości wąskie paseczki, wrzucamy je na rozgrzana patelnię z oliwą i chwilkę podsmażamy po czym wkładamy do garnka z mięsem i nadal gotujemy. Przy okazji do garnka wrzuciliśmy ziele i liść laurowy. Przygotowując się do szatkowania kapusty zalewamy grzybki wrzątkiem by zmiękły. Kapustę kroimy także na wąskie paseczki w poprzek pojedynczego liścia, skrajamy w ten sposób całą pekinkę, która po poszatkowaniu także przez chwile podsmażymy na oliwie i dołożymy do garnka gdzie cały czas gotuje się mięso i włoszczyzna. Teraz przyszła kolej by namoczone grzybki pokroić w cienkie paseczki i dołożyć do zupy. Następnie przyprawiamy potrawę i gotujemy do miękkości składników. W zupie nie powinno być za dużo wywaru, ponieważ najlepiej smakuje gdy jest bardzo gęsta.
(porcja dla 4 - 6 osób)

Można dodać maggi na końcu, do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz