22.08.2011

T's Bliny malinowe w wersji MM (****)

Przepis na bliny wzięty stąd:
Składniki:
300 g malin
25 g fruktozy dałam ok 40g
125 g mąki grahama,
 3 białka,
 szczypta soli;
 łyżeczka waniliowej fruktozy, dałam kilka kropel olejku waniliowego
 200 ml mleka
(jogurt naturalny do polania)
Przygotowanie: Mąkę połaczyć z mlekiem i szczyptą soli. Białka ubić na sztywno, powoli dodając fruktozę normalną i tę waniliową. Wymieszać delikatnie z ciastem, dodac na sam koniec maliny. Smazyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.

Mi to w ogóle nie smakowało, ale T uznał, że dobre i to mi wystarczy, żeby od czasu do czasu robić :) Po pierwsze, trzeba maliny pokroić na małe kawałki. Po drugie, dodać więcej słodzika/fruktozy. Po trzecie, co 2-3 porcję należy wylać troszkę oleju na patelnię. Ponadto, całość tuż przed podaniem została polana:
jogurtem naturalnym + słodzikiem + sokiem, który został z malin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz