15.08.2011

Racuchy (***)

Przepis ściągnięty stąd:

50g drożdży 
0,5 szkl. mleka do 1,5% albo nawet i 1 szklanka
łyżka fruktozy dałam 2 łyżki
2 szklanki maki PP 
odrobina oleju do smażenia 

Pol kostki drożdży (5dag) roztarłam z łyżką fruktozy, 
dodałam pół szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki maki i odstawiłam na 5-7 min, aby zaczyn zapracował - podgrzałam mleko, rozpuściłam drożdże, dodałam fruktozę, dodałam 3 łyżki mąki - wymieszałam. Nie czekając aż wsio urośnie, wymieszałam z resztą mąki i dodałam trochę mleka zimnego.
następnie do miski wsypałam 2 szklanki maki, 
dodałam zaczyn, wymieszałam i postawiłam na 20 min. obok kaloryfera, pięknie wyrosło 
patelnie posmarowałam pędzelkiem nasączonym oliwa, 
łyżką nakładałam racuszki na patelnie maczając za każdym razem łyżkę w szklance z woda (ciasto drożdżowe lepiej dochodzi od łyżki) - ręce moczyłam w garnuszku z wodą,urywałam małe kawałki i rozgniatałam je w palcach - powstawały małe placuszki, patelnie przykryłam pokrywka i smażyłam do zarumienienia, następnie przekładałam na druga stronę i tez smażyłam pod przykryciem.
Podawałam z dżemem truskawkowym i szklanką zimnego mleka.

THINK ABOUT IT: może bez cukru, tylko odrobina dla drożdży..mąkę wymieszać z pieczarkami uduszonymi z cebulą i przyprawami..podawać z mizerią albo coś takiego? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz