25.08.2011

Placki naleśnikowe twarogowo-waniliowe (***)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
twaróg chudy 100gram  dałam 200g
maka pp na oko dużo, żeby było bardzo gęste
białka 2 góra 3 dałam 3, ale może spróbować bez
mleko 0 - 0,5% 2/3 szklanki
woda gazowana 2/3 szklanki dałam zwykłą
słodzik lub fruktoza
aromat waniliowy do ciasta kilka kropel 
Przygotowanie:
twaróg mielimy lud miksujemy dodajemy mleko i wodę gazowana ze słodzikiem lub fruktozą dodajemy ubite białka i aromat waniliowy,
dajemy mąki na oko aby masa była dość gęsta, szczyptę soli
smażymy na teflonie małe placki grubości pol cm 
jemy z jogurtem lub same bądź z dżemem
z dżemem są smaczniejsze!
smacznego 
można usmażyć więcej i zamrozić potem również smakują  odgrzewane czy tostowane
twarogu można dać więcej będzie wtedy bardziej twarogowe ja do tej proporcji daje również 200 gram twarogu wtedy wychodzą pyszniejsze ale jak kto lubi

Smażyłam małe placuszki. Pierwsze 2 razy na patelni rozprowadzałam kilka kropel oliwy. Trzeba smażyć na małym ogniu i placki MUSZĄ być cienkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz