Mój pomysł :)
Składniki:
na farsz:
10dkg boczku
40dkg łopatki
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
sos pomidorowy (ew. przecier pomidorowy)
kostka rosołowa (bez świństwa)
oliwa
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano (więcej niż bazylii), tymianek, pieprz ziołowy, papryka ostra, pieprz cayenne, fruktoza
ponadto:
pieczarki
cukinia
ser żółty
Przygotowanie:
Mięso przygotować tak samo, jak na spaghetti (nie może być wodniste).
W międzyczasie cukinię pokroić w grube plastry, LEKKO posolić, posypać papryką słodką, odstawić na ok. 30 minut. Pieczarki obrać, oderwać nóżki i przekroić (wzdłóż) na pół; kapelusze przekroić w poprzek, nie w plastry. Również posolić i odstawić.
Patelnię grillową przetrzeć oliwą. Usmażyć cukinię, potem pieczarki.
Żaroodporne naczynie natłuścić. Położyć na spód cukinię, pieczarki, wyłożyć mięso, potem znowu cukinię, pieczarki i mięso. Zakończyć cukinią na wierzchu. Posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Można też włożyć do mikrofalówki na kilka minut, żeby ser się rozpuścił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz