16.01.2012

Sola pod serowo-pieczarkową pierzyną(***)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
2 filety z soli
20 dag pieczarek
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soku z cytryny
10 dag startego żółtego sera
słodka papryka w proszku
2 łyżki bułki tartej zamiast bułki, dodałam otrębów 'zmielonych' w dłoniach
sól i pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. Filety z soli, uprzednio rozmrożone i umyte, dokładnie osuszamy, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Na tym etapie również posoliłam rybę.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i posypujemy cieniutką warstwą bułki tartej. Układamy w nim filety. Hojnie przyprawiamy solą i pieprzem (tylko pieprzem), a po wierzchu posypujemy drobno posiekanym czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
Kiedy ryba się piecze, kroimy umyte pieczarki w plasterki, a cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dorzucamy pieczarki i smażymy kilka minut. Dodajemy cebulę, solimy i pieprzymy do smaku i jeszcze chwilę podsmażamy.
Z piekarnika wyjmujemy naczynie z rybą. Ser mieszamy z dwoma łyżkami tartej bułki. Na filetach rozprowadzamy warstwę jogurtu, posypujemy serową-okruszkową panierką i oprószamy papryką. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 5 minut, do momentu roztopienia sie sera.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz