Przepis wzięty stąd:
Składniki:
(na 4 porcje):
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1,5 łyżki utartego świeżego imbiru dałam w proszku
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu bez
2 ząbki czosnku
4 pojedyncze filety z kurczaka
oliwa do smażenia smażyłam na oleju kokosowym
sól
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać sok cytrynowy, imbir, pieprz i czosnek.
Filety oczyścić z błon, ja pokroiłam je na małe kawałeczki bo takiego kurczaka lubię najbardziej, ale można też przyrządzić je w całości.
Umieścić piersi kurczaka w głębokiej misce i polać je otrzymaną mieszaniną, obracając, żeby pokryła je ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na 30 minut do 2 godzin.
Dużą patelnię z powłoką nieprzyczepną nasmarować oliwą z oliwek. Rozgrzać silnie na dość mocnym ogniu. Mięso smażyć do zrumienienia ze wszystkich stron. Jeśli smażymy paski z kurczaka, kładziemy je na patelnię partiami, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i trzymamy w ciepłym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz