14.01.2012

Spaghetti (*****)

Najlepsze spaghetti, jakie T jadł :)
Składniki:
10dkg boczku
30 - 40dkg łopatki
duża cebula
3-4 ząbki czosnku
sos pomidorowy
przecier pomidorowy
spaghetti
kukurydza w puszce
ser żółty
oliwa
kostka rosołowa (bez świństwa)
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano (więcej niż bazylii), tymianek, pieprz ziołowy, papryka ostra, może też być pieprz cayenne, fruktoza
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na kropelce oleju w woku. Posolić. Jak już będzie powoli brązowieć, dodać wyciśnięty (drobno posiekany) czosnek - podsmażyć i przełożyć wszystko na talerzyk.
Do woka wrzucić zmielony boczek i łopatkę, dodać łyżkę oliwy, posolić i smażyć do lekkiego zarumienienia się mięsa. Dodać cebulę i czosnek, wymieszać dokładnie. Zdjąć z ognia.
W rondelku rozpuścić kostkę w 3 szklankach wody, dodać kartonik sosu pomidorowego, dodać przecier pomidorowy (jeżeli jest taka potrzeba) - zagotować. Dodać przyprawy (rozkruszyć dobrze w dłoni/palcach). Jeżeli sos jest zbyt wodnisty - zredukować gotując na dużym ogniu.
Powoli dolewać sos do mięsa - całość ma być lekko wodnista. Doprawić do smaku. Można na tym etapie wsypać kukurydzę i podgrzać ją razem z sosem.
Ugotować makaron, wyłożyć na talerz. Polać sosem i posypać żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz