24.09.2011

Łazanki - 2 wersje (****)

Łazanki podstawowe:
Składniki:
kapusta biała
makaron (dałam muszelki)
cebula
sól i pieprz
oliwa z oliwek i masło (można się obejść bez masła, które nie jest MM w tej potrawie)
kostka rosołowa
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, zalać wodą, posolić i wrzucić kostkę rosołową. Ugotować do miękkości, odcedzić.
W międzyczasie ugotować makaron w posolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić drobniutko, posolić, zeszklić na łyżeczce oliwy.
W garnku rozpuścić łyżeczkę masła (niekoniecznie), dodać kapustę - podsmażyć krótko. Dodać cebulę i makaron. Wymieszać i doprawić do smaku.

Łazanki z pieczarkami:

Pieczarki umyć, pokroić w kosteczkę lub w większe kawałki - jak kto woli. Poddusić w wodzie. Wymieszać z całą resztą.
Ta wersja jest smaczniejsza ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz