Przepis wzięty z worda:
Składniki:
2-3 białka,
szklanka mleka 0,5%,
szczypta proszku do pieczenia,
mąka pp,
sól,
przyprawy (oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka, chili, curry lub co kto lubi), dałam tylko zioła prowansalskie, ale trzeba popróbować z innymi przyprawami
ew. oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
Białka roztrzepać z mlekiem, dodać proszku do pieczenia, przyprawy, posolić. Mieszając wsypywać mąkę, aż otrzymamy ciasto nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Smażyć nieduże placki (ja smażę na suchej patelni, można na posmarowanej oliwą na posmarowanej oliwą, pod przykryciem). Podawać: posmarowane czosnkiem, z ketchupem, z duszonymi grzybami, z duszoną papryką, z pomidorami, z tuńczykiem wsw, z serkiem Memette (przepis gdzieś powyżej) w sosie jogurtowo-czosnkowym, z maślanką, kefirem, mlekiem, czy jak kto lubi
Smakują na ciepło i na zimno.
Zjadliwe z serkiem z przyprawami i ogórkiem zielonym.
Zjadliwe z serkiem z przyprawami i ogórkiem zielonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz