Przepis wzięty od znajomej wiele lat temu.
Składniki:
piersi z kurczaka
papryka czerwona (może też być i żółta, jako dodatek)
czosnek
cebula
przecier pomidorowy
puszka pomidorów bez skórki
Przyprawy: papryka czerwona słodka i ostra, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz (można dodać kucharka)
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, podsmażyć na teflonie (najlepiej bez tłuszczu). Przełożyć do miski.
Na łyżeczce zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucić wyciśnięty czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kurczaka. Wlać pomidory, dodać z 1-2 łyżki przecieru.
Dodać przyprawy. Wszystko ma się dusić do miękkości. Można (a nawet będzie trzeba) podlewać wodą od czasu do czasu.
Podawać z makaronem zwykłym (nie-MM) lub z makaronem sojowym. Można też jeść bez niczego, ale wtedy sugeruję więcej mięsa dać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz