20.09.2011

Soczewica z pieczarkami (*****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
- około 400g soczewicy 
- 400-500g świeżych pieczarek 
- 3 średnie cebule 
- 3 średnie ogórki kiszone konserwowe też dają radę
- przyprawy (majeranek, lubczyk, sól, pieprz ziołowy, czosnek) bez czosnku
Przygotowanie:
kroimy cebule bardzo drobniutko
obieramy (można umyć) i kroimy pieczarki 
kroimy w kosteczkę ogórki (niekoniecznie, można później zagryzać soczewice ogórkami) nie kroiłam
następnie płuczemy soczewice 
w garnku zalewamy wodą (około 2cm wody ponad soczewice) 
sypiemy przyprawy: 
- łyżeczka okrągła soli 
- łyżeczka czosnku (lub jeden ząbek wyciśnięty) 
- 2 łyżeczki majeranku dałam jedną
- 2 łyżeczki lubczyku nie miałam
gotujemy pod przykrywką na małym ogniu 15min (czas mierzymy od chwili wrzenia) gasimy i sobie dochodzi jakieś 10-15min 
w międzyczasie smażymy cebule na odrobinie oleju, ciut solimy 
jak sie zarumieni odsuwamy na boczki (wysypałam cebulę na talerzyk, dodałam jak już pieczarki były gotowe) i wsypujemy pokrojone pieczarki, ciut solimy 
i mamy juz gotowe pieczarki i ugotowaną soczewice  
wrzucamy sobie ile chcemy soczewicy, pieczarki i ogóreczki pokrojone.


Edit: z lubczykiem i ogórkami kiszonymi - pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz