Przepis wzięty stąd:
Składniki:
2 nogi z kurczaka
1 kalafior świeży ugotowany robiłam bez
1 żółtko
czosnek wg uzania ( ja dałam na jedną nogę ok 4 ząbków)
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Nogi z kurczaka obrać ze skóry i wyciąć tłuszcz. Ponakłuwać ostrym nożem. Ząbki czosnku obrać i poprzekrawać na pół i powkładać do dziur w udkach. Mięso posolić, popieprzyć i obsypać słodką papryką. Obrałam nogi ze skóry, obsypałam: solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką i ostrą, czosnkiem. Ponakłuwałam, wsadziłam czosnek. Odstawiłam do nagrzania się piekarnika. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem. Nie odwracałam podczas pieczenia. Piekłam ok 40 minut w 180 stopniach. Podawałam z korniszonymi oraz z brokułami i zotarelką.
Wsadzić do nagrzanego do 180*C piekarnika na 25min.
W międzyczasie zmiksować kalafior na puree, dodać pieprz, gałkę, paprykę słodką, żółtko i trochę czosnku granulowanego i przesmażyć na patelni. Po 25min pieczenia, wyłożyć, obok nóżek, puree z kalafiora i wsadzić do piekarnika na kolejne 20 min (do miękkości mięsa). Podawać posypane szczypiorkiem lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz