13.09.2011

Jabłka w cieście (****)

Przepis wzięty stąd:
Jabłka w cieście by niedzwiedziczka
Składniki:
1 duże jabłko lub dwa małe,
2 białka,
mąka pp
odrobina oleju
Przygotowanie:
Przygotować ciasto, jak na naleśniki, tylko gęste. Obrać jabłko i pokroić w grube plastry. Pokroiłam w cienkie. Kawałki jabłka wrzucić do ciasta, nabierać łyżką kawałki jabłka oblepione ciastem i smażyć na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni (można sobie darować tłuszcz, jeśli patelnia teflonowa i nie spalona przetarłam patelnię ręcznikiem papierowym z olejem)
Jabłka nie są surowe, nie są też rozciapane. jak ktoś lubi - można dosłodzić fruktozą, ale jeśli jabłko jest słodkie - niekoniecznie.Bez względu na to, czy jabłko słodkie, i tak trzeba dosłodzić - 1 łyżka fruktozy na 1,5 jabłka jest w sam raz.
Można jeść same lub z jogurtem (ew. słodzikiem) i cynamonem. Na zimno też są dobre. 
Pozostałe plasterki jabłka można podsmażyć na patelni bez ciasta - nie jest to 'niebo w gębie' ale można zjeść :)
Ostatnio jak robiłam, dodałam trochę mleka - nie było źle, ale trzeba było wówczas dodać więcej mąki.
2 białka starczaja na 1 średnie jabłko. Dla jednej osoby w sam raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz