18.09.2011

Filet z indyka z (cebulą i) serem (****)

Przepis wzięty stąd:

Składniki:
1 szt filet z indyka,
3 szt cebula, 
2 łyżki masło, zamiast masła olej
10 dag ser żółty,
do smaku sól,
do smaku pieprz,
1 ząbek czosnek granulowany też jest ok :)
Przygotowanie:
Filet z indyka pokroić na porcje, lekko zbić tłuczkiem - dobrze utłuc, żeby były cienkie plastry!!!, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Na 1 łyżce masła zeszklić pokrojoną cebulę. Na pozostałym tłuszczu usmażyć porcje mięsa. - na teflon wylałam olej, włożyłam indyka i smażyłam na małym ogniu (na 2), przykryłam na jakiś czas, żeby się poddusił. Nadmiar wody/tłuszczu wylałam, wlałam znowu olej i przewróciłam indyka na drugą stronę. Jak już z obu stron był przyrumieniony i gotowy, wyłożyłam na blachę posmarowaną olejem. Na to położyłam kilka pieczarek pokrojonych w plasterki i podduszonych na wodzie, na to plasterek sera. Zapiekłam w piekarniku do roztopienia się sera. Na każdy kawałek upieczonego mięsa nałożyć łyżkę cebuli, położyć plasterek żółtego sera i zapiec w piekarniku. 

Do tego zapiekane kapelusze pieczarkowe, które włożyłam jakieś 15 minut wcześniej do piekarnika.
Można podawać z surówką z pomidora, cebuli i jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz