Dotychczas najlepsze naleśniki na Montignacu! Sekret? Mąka orkiszowa!
Przepis wzięty stąd:
Składniki:
200g mąki pp (dałam 250g orkiszowej)
3 - 4 białka jaja 3
250 ml mleka 0%
250ml wody (może być gazowana) dałam niegazowaną
sól
2 łyżki fruktozy
Przygotowanie:
Mieszamy składniki, odstawiamy na 30 minut.
Smażymy na patelni posmarowanej wacikiem nasączonym oliwką.
Jeśli ktoś ma dobrą teflonową to można bez oleju.
Ja robiłam mniej więcej tak jak podane jest w przepisie, tylko że wymieszałam wszystko i dopiero dodałam do tego pianę z białek, tak
Ubiłam białka. W osobnej misce wymieszałam trzepaczką resztę składników, dodałam 2 łyżki fruktozy. Odstawiłam. Po ok 30 minutach smażyłam na średniej patelni, na 2. Co drugi naleśnik przecierałam patelnię ręcznikiem nasączonym oliwą.Smażyłam bez przykrycia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz